beats by dre cheap

Dokaz da Mjesec nije supalj

1.Stijene sa Mjeseca su datirane kao stare 5.3 miliona godina, a prasina sa koje su pokupljene kao milion godina starija.

Istrazivanja ukazuju na starost koja se poklapa sa staroscu nekih stijena sa Zemlje, sto potvrdjuje mogucnost formiranja Mjeseca pod uticajem udarca drugog nebeskog tijela i formiranje od krhotina tog tijela i dijelova sa Zemlje.

http://classic.rsta.royalsocietypublishing.org/content/372/2024/20130246.short

  2. Hemijski sastav stijena i prasine sa Mjeseca se razlikuju, sugerisuci da prasina nije nastala lomljenjem stijena nego da su stijene dose sa drugog mjesta.

 Pa prasina nije ni nastala lomljenjem stijena, s obzirom da Mjesec nema atmosferu i da stijene na njemu nisu podlozne istim geoloskim procesima kao one na Zemlji. Veliki dio prasine je meteoritskog porijekla i nastao je od objekata koji su udarali u Mjesec.

  3. Normalna konstrukcija planeta je takva da su tezi elementi blize jezgri, a laksi na povrsini, a ovo nije slucaj sa Mjesecom. Velika kolicina refraktornih elemenata na povrsini, poput titanijuma, je tolika da neki geolozi misle da su na povrsini Mjeseca djelovali refraktorni reagensi, koji su tu dosli na nepoznat nacin.

S obzirom da se Zemlja sastoji iz priblizno 0,5% titanijuma, koji je rasporedjen i u litosferi i u jezgri, nemamo dovoljno podataka da zakljucimo da je ovo zaista vazno. Kada budemo mogli uporediti podatke sa planete ili mjeseca bogatijim ovim elementima, znacemo da li je ovaj podatak uopste bitan ili je normalan u uslovima gdje je ovih elemenata procentualno vise.


4. Mjeseceve stijene su namagnetisane. Ovo je cudno, jer Mjesec nema magnetno polje.

Zemlja ima magnetno polje zbog jezgra koje ga formira. Tecne stijene mogu postati trajno namagnetisane ako se stvrdnu u prostoru u kojem je prisutno magnetno polje. Postoje dvije teorije koje ovo objasnjavaju: jedna kaze da je Mjesec mogao imati istopljenu metalnu jezgru kakvu Zemlja i danas ima, a druga kaze da je Mjesec nastao sudarom veceg astronomskog tijela sa mladom Zemljom i da je od krhotina tog udara nastao, tako da je kombinacija stijena sa tog tijela i Zemlje.


5. Neki Mjesecevi krateri izgledaju kao da su nastali djelovanjem unutrasnjih faktora, ali nema indikacija da je ikada bio toliko vruc da na njemu dodje do vulkanske erupcije
.

 I NASA sugerise da je na Mjesecu moglo biti vulkanske aktivnosti u proslosti.

6.  Gustina Mjeseca je 3.34 g/cm3, a Zemlje 5.5.


 Mjesec je u stvari gusci od vecine prirodnih satelita u nasem Suncevom sistemu, gusci od njega je jedino Io. Da li to znaci da su i ostali suplji?


7.  20. novembra 1969, posada Apola 12 je namjerno srusila dio modula na Mjesec. Udar, do kojeg je doslo 40 milja od mjesta slijetanja, je izazvao vjestacki „zemljotres“ (u nedostatku boljeg pojma) od kojeg je Mjesec vibrirao vise od sat vremena. Eksperiment je ponovljen za vrijeme misije Apolo 13. Seizmicki instrumenti su izmjerili da su vibracije trajale 3 sata i 20 minuta i isle do dubine od 25 milja, cime je zakljuceno da Mjesec ima ili izuzetno laganu jezgru ili da uopste nema jezgru.


 Izmedju 1969 i 1972, astronauti sa misija Apollo su postavili seizmografe na mjestima slijetanja. Instrumenti koji su postavljeni tokommisija Apollo 12, 14, 15 i 16 su slali podatke aZemlju do 1977, kada su iskljuceni.
Zakljucci dokojih se doslo na osnovu ovh podataka su:
Postoje najmanje cetiri vrste „zemljotresa“
- Duboki, koji se desavaju na dubini od 700 km ispod povrsine
- Vibracije uzrokovane sudarima sa meteoritima
 - Termalni, uzrokovani sirenjem kore zagrijavanjem nakon dvije sedmice lunarne noci
- Plitki, koji se desavaju 20-30 km ispod povrsine
Na Zemlji, vibracije uzrokovane zemljotresima najcesce prestaju nakon pola minute. Razlog je hemijske prirode. Voda slabi kamen i siri strukturu minerala. Kada energija šrolazi kooz ovakvu strukturu, struktura se ponasa kao spuzva, prigusujuci vibracije.Cak i najjaci zabiljezeni zemljotresi prestaju nakon dvije minute.
 Mjesec je suh, hladan i vecinom krut, kao komad kamena ili zeljeza. „Zemljotres“ na Mjesecu pretvara Mjesec u eku vrstu reezonantske viljuske, cak i kada nije posebno jak.


 8. Mjeseceva kora je daleko tvrdja nego sto se vjerovalo. Astronauti su imali problema kada su pokusali da buse. Povrsina se vecim dijelom sastoji od ileminita, minerala koji sadrzi vecu kolicinu titanijuma, uranijuma 236 i neptunija 237, kojih prirodno nema na Zemlji. Takodje su pronadjene nehrdjajuce cestice zeljeza.

http://periodic.lanl.gov/93.shtml http://apps.usd.edu/esci/creation/age/content/current_scientific_clocks/age_of_elements.html


 9. Prije nego sto je kamenjem sa Mjeseca oboreno, vjerovalo se da je Mjesec nastao kada se komad Zemlje otkinuo u ranim fazama nastanka ili da je nastao od svemirske prasine koja je preostala nakon nastanka Zemlje. Analiza kamenja negira obe teorije. Sljedeca popularna teorija je da je Mjesec u stvari zarobljen Zemljinom gravitacijom, ali nema dokaza ni za tu teoriju.

Trenutno najpopularnija teorija o nastanku Mjeseca je da je mlada Zemlja u stvari bila velicine danasnje Venere i da je u jednom momentu doslo do kolizije sa mladom planetom velicine Marsa. Pri ovom dogadjaju, doslo je do djelimicnog rasprskavanja materije pri cemu su se jezgre obe planete spojile, a dio plasta se rasprsio oko Zemlje. Gravitaciono privlacenje je uzrokovalo formiranje novog tijela, koje je nastavilo rotaciju oko Zemlje. Jos uvijek ne znamo dovoljno o ostalim sistemima u univerzumu, tako da bi sistem „dvojne planete“ tj, kombinacija poput Mjeseca i Zemlje mogla biti relativno cesta.


10. Nas Mjesec je jedini mjesec u Suncevom sistemu koji ima stabilnu, skoro kruznu putanju.

Nas Mjesec usporava i odmice se od nastanka, jednako kao sto i Zemlja usporava. Prije milion godina, Mjesec je bio mnogo blize (oko 200 000 km) i trebalo mu je 20 dana da obidje oko Zemlje, a u isto vrijeme dan na Zemlji je trajao 18 sati, Takodje, tada su plima i oseka na Zemlji bile dosta jace nego danas. Mjeseceva orbita se poklapa sa nama poznatim zakonima
gravitacije.

http://www.enchantedlearning.com/subjects/astronomy/moon/

Samotnjak
http://vuksamotnjak.blogger.ba
21/12/2015 14:24