beats by dre cheap

Wilhelm Conrad Röntgen

Wilhelm Conrad Röntgen je 08.11.1895. otkrio X-zrake koje su nazvane  rendgenske. Ustanovio je da djeluju na fotografsku plocu, prolaze kroz razlicite materijale i ioniziraju zrak kojim prolaze. Konstruisao je rendgenske cijevi s konkavnom katodom i platinskom antikatodom. Za  otkrice  je dobio1901 Nobelovu nagradu za fiziku.  Bio je prvi dobitnik ove nagrade.

Smatra se da je on X zrake nasao slucajno. To nije tacno.  Za jedan od narednih eksperimenata pripremio je  zavjesu barijevog platinacijanida i  osvijetlio je prije nego sto ju je upotrijebio.  U to vrijeme fizicari su  ispitivali efekte visokog napona na elektricno praznjenje u razredjenim gasovima  u vakuumskim cijevima. 1895. Röntgen u pripremi jednog eksperimenta testirao je aparate. Radio je u mraku.  Kada je ukljucio visoki napon metar od aparata na stolu se pojavilo svjetlucanje. Pri ponovnom pokusaju svjetlucanje se ponavljalo. Upalio je sibicu i vidio da svjetlucanje dolazi od barijevog platinocijanida, koji je tu bio odlozen cekajući sljedeci eksperiment. Narednih nekoliko sedmica zivio je u laboratoriju ispitujuci nove zrake. Nazvao ih je X zraci po nepoznatoj u matematici.

Umro je od raka 1923. godine. Vjeruje se da rak nije bio posljedica njegovog rada s ionizirajucom radijacijom, jer je u tim istrazivanjima proveo  kratko vrijeme. Bio  je jedan od rijetkih pionira istrazivanja radioaktivnosti koji je redovno koristio olovnu zastitu.

 

Samotnjak
http://vuksamotnjak.blogger.ba
08/11/2015 15:06